Auto sedišta za decu

Auto sedišta za decu i bebe su već godinama obavezan deo enterijera svakog automobila i sigurno su na vrhu prioriteta prilikom kupovine opreme za bebe.
Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, sva deca niža od 135 cm (a uskoro i deca niža od 150cm) moraju da se prevoze u auto sedištu. Odnosno, ova zakonska mera obuhvata decu do 12 godina. Ovde nije stvar samo u rigoroznim kaznama, već je ključno pitanje bezbednost dece. Roditelji moraju biti odgovorni za svoju decu, a ona će, korišćenjem dečijih sedišta, naučiti prve lekcije kako da se ponašaju u saobraćaju.

Studije i testovi o bezbednosti u saobraćaju pokazuju da se pravilnom upotrebom auto sedišta smrtnost dece pri sudarima smanjuje za više od 50%, a novorođenčadi čak za oko 70%. Ove brojke nisu zanemarljive.Auto sedište za decu se mora koristiti i na kraćim relacijama, u gradskoj vožnji. Alternativna rešenja poput sedenja u krilu, uveravanje deteta da bude mirno, korišćenja pojasa koji se već nalazi u autu, pa i kada prilagodite brzinu i usporite, nisu garancija bezbedne vožnje. Zato je kupovina auto sedišta investicija koja u neku ruku čuva život vašeg deteta.

Kada već na početku kupite sedište za bebe i koristite ga pri svakoj vožnji bez izgovora, dete će to prihvatiti kao pravilo od kog nema odstupanja. Zaštitite svoje dete u toku vožnje i budite savesni učesnik u saobraćaju.

Sve što morate znati pre kupovine sedišta za vaše dete možete pročitati ovde, a ukoliko vam je potrebna dodatna konsultacija, obratite se BeeCool savetniku za auto sedišta.