Kuhinjske sitnice u novoj ulozi

Ovo je veoma jednostavna aktivnost koju možete izvući iz rukava kad vam je najpotrebnije –kada imate puno posla za računarom ili po kući, imate goste, želite da telefonirate… vi završite spisak. U kući već imate sve što vam treba – papir, flomaster i razne sitnice iz kuhinjskih fioka.

Izaberite različite sitnice i pomagala iz kuhinje koje možete opcrtati. To mogu biti modlice za kolače, kašičice ili cedaljke različitih veličina, otvarač za flaše, pampur, čačkalica, poklopac… Isplanirajte šta će biti na jednom papiru – poređajte predmete tako da bude pregledno, jer red i simetrija prijaju oku deteta i na taj način lakše razume i pamti. Držeći predmet jednom rukom, flomasterom iscrtajte konture tog predmeta. Isto uradite i sa ostalim predmetima. Dobićete crtež sa različitim konturama. Pokažite detetu crtež i predmete koje ste iscrtali i ono će vrlo brzo shvatiti šta se od njega očekuje – treba da prepozna oblik predmete i svaki predmet stavi na odgovarajuću konturu.

Zadatak može biti lakši ili teži, zavisno od uzrasta deteta. Ako se predmeti međusobno dosta razlikuju, mališanu će biti lako da uoči razlike i postavi predmet na pravo mesto. Ako su u pitanju predmeti sličnog oblika, a razlikuju se samo po veličini, dete će se možda malo kolebati.

 

Ukoliko ipak imate vremena, možete predočiti detetu razlike u veličini i porediti šta je manje, a šta veće. Takođe, naučiće osnovne oblike i imena nekih novih predmeta. Ako imate i starije dete, dozvolite da se i ono uključi i napravi zadatak za mlađeg brata ili sestru. Potrebna je koncentracija i pažljiva ruka da bi se iscrtale konture predmeta, pa će i za starije dete ova aktivnost biti izazov.