Zabavne aktivnosti s lepljenjem

Deca svih uzrasta vole da lepe – oduvek je kolaž papir bio jedan od osnovnih materijala za dečije kreativne aktivnosti, a danas klinci obožavaju stikere. Evo predloga kako im u najranijem uzrastu možete pokazati ovu zabavnu aktivnost uz koju će pri tom vežbati finu motoriku.

Potreban vam je samolepivi papir koji se može naći u knjižarama ili pijaci – kupuje se na metar i koristi se za zidove, nameštaj i razna renoviranja ili improvizovanja u kući… Umesto njega, možete koristiti list kolaž papira, jer vam veća površina od te nije potrebna. Zapravo, bitna je lepljiva strana, a ne strana u boji ili dezenu koja se obično koristi. Trebaće vam makaze, malo selotejpa i objekti koje će dete lepiti. To može biti iseckan ukrasni papir, pom pom kuglice, šareni tuferi za skidanje šminke, isečci iz novina…

Isecite samolepivi papir u željenoj dimenziji, na primer 20x30cm. Prislonite papir na vertikalnu površinu (ormar, vrata…) tako da lepljiva strana bude ka vama i selotejpom zalepite uglove za tu površinu.  Deca manjeg uzrasta bolje reaguju kada rade na vertikalnoj površini, a kasnije se preorjentišu i na korišćenje horizontalne površine za pisanje, crtanje, lepljenje… Bitno je da papir bude zalepljen u visini detetovih očiju.

Pripremljeni materijal za lepljenje ponudite detetu i pokažite kako da nanosi na lepljivu stranu. Ponudite materijal različitih tekstura i boja da bude zabavnije, a ako ste u fazi učenja boja ili oblika, pripremite adekvatan materijal i komentarišite sa detetom upravo ove karakteristike. Ovaj specijalan kolaž možete izložiti na vidljivo mesto u kući kako bi dete ponosno moglo da pokaže ukućanima i posetiocima šta je stvorilo.

Da se aktivnost lepljenja produži još malo, iskoristite iscrtanu mrežu na poleđini samolepivog papira. Naravno, mrežu kvadratića možete i sami nacrtati. Potrebni su vam i samolepivi stikeri ili maleni isečci od kolaž papira. Detetov zadatak je da stiker nalepi u granicama kvadratića. Postarajte se da stikeri i kvadratici budu odgovarajuće veličine da zadatak ne bude ni previše jednostavan, ni previše težak za dete. Mališan će se zabaviti, a pri tom vežbati koncentraciju i finu motoriku.