Improvizovane igračke sa flašicama

Bebe i deca vole da se igraju s novim stvarima, a onda ih brzo izgustiraju. Evo predloga kako da im lako i bez mnogo para obezbedite ono što im je potrebno – da uče, opažaju, zaključuju, a pri tom se zabavljaju.

Potrebna vam je plastična flašica sa koje ste skinuli etikete, kako bi se videlo šta je unutra. Napunite je šarenim ekspandiranim pirinčem i jako zatvorite pokopac. Ako se bojite da će se flašica ipak otvoriti, možete s unutrašnje strane zatvarača staviti malo lepka i zategnuti. Bitno je da je flašica mala, kako bi se beba lako igrala s njom, a pirinač je lak i daje prijatan zvuk. Naravno, možete koristiti i nešto drugo što vam je pri ruci, ima zanimljive boje ili oblik i zvecka.

Druga varijanta je flašicu napuniti vodom i ubaciti razne sitne predmete. Kako bi okretanje i mućkanje bilo zanimljivije, možete u vodu sipati malo šampona da bi se stvarala pena. Takođe, možete staviti malo prehrambene boje ili tempere. Ako imate, ubacite nešto svetlucavo, neke trakice ili predmete različitih težina, npr. kliker i pero.  Bebi će biti zanimljivo da prati kako se predmeti unutra polako pomeraju u zavisnosti od pokreta koje ona pravi. Starijoj deci može biti zabavno da prate kako se stvari različite težine kreću drugačijom brzinom kroz vodu.

Za stariju decu možete napraviti varijaciju sa spajalicama i magnetom. Flašica treba biti glatka, bez reljefnih šara, a magnet skinite sa svog frižidera, ili ako nije dovoljno jak, možete ga nabaviti u prodavnici sa alatom ili na buvljaku. U flašicu ubacite šaku spajalica, zatvorite i pokažite detetu kako povlačenjem magneta po flaši “prizivate” spajalice. Deci će biti zanimljivo da posmatraju delovanje magnetne sile, a naročito upravljanje kretanjem spajalica.