Pečati iz mamine stvaraonice

Pečati su jedna od onih igračaka za kojima se želja kod dece retko istroši. Za razliku od te želje, mastilo u pečatu nestane pre nego što ga dete izgustira. Predlažemo nekoliko ideja za instant „uradi sam“ pečate za koje su potrebne tempere i još po nešto od priručnog materijala.

 

Svima nama poznati i najefikasniji su pečati od krompira. Potrebno je manji krompir iseći na pola, a onda nožem pažljivo iscrtati željene konture. Zasecite nožem oko iscratnog oblika oko 5mm po vertikali  i uklonite višak. Možete napraviti detetove inicijale ili neke druge zanimljive oblike. Ako je u pitanju nešto sa više detalja, možete koristiti skalpel da biste bili precizniji. Temperu stavite na kartonski tanjirić, pomešajte sa malo vode i imate potrebno „mastilo“.

Ako ste kojim slučajem sačuvali plutane zatvarače od flaša, skalpelom možete iseći jednostavne oblike. Po istom principu, oblik koji želite, treba biti izdignut nekoliko milimetara kako bi jasno ostavio svoj otisak.

U kući sigurno imate i kartonske rolne od toalet papira ili ubrusa. Potrebno je sa jedne strane rolne makazama zaseći 4 ili 6 linija dužine oko 4-5cm. Dobijene parčiće kartona savijte ka spolja i makazama oblikujte. Možete napraviti oble latice ili šiljate krakove zvezde. Za ovo „pečatiranje“ potrebna je veća površina boje u tanjiriću, kako bi svi krajevi bili natopljeni u temperu. Ovi oblici su naročito zahvalni za doradu na papiru, bilo temperom ili nekom drugom tehnikom.

Kartonske rolne možete iskoristiti na još jedan način, uz pomoć zaštitne folije sa mehurićima i običnom gumicom. Komad folije treba biti oko 10x10cm, kako bi pokrio rupu i imao dovoljno mesta sa strane da se pričvrsti gumicom preko rolne. Ovaj jednostavni pečat daje jako zanimljiv otisak, naročito ako se koristi više boja.   

I na kraju, bilo na detetov zahtev ili kao vaš predlog, neminovan je otisak malog dlana.