Kako izabrati kolica za bebu

Od nedavno smo u potrazi za idealnim auto sedištem za bebu, ono koje će biti kombinacija bezbednosti, funkcionalnosti i dizajna, a sve to za pristojan novac. To nas je podsetilo na period kada smo tražili savršena kolica, gde je svaki model imao po nešto što je neophodno, ali nijedan nije imao sve. Na kraju smo našli ono što nam odgovara, a evo šta se posle par meseci korišćenja stvarno ispostavilo kao bitno.

Težina kolica

Kada ih gurate, nije bitno koliko su teška, kotrljaju se. Međutim, često se dešava da kolica morate da popnete uz neku prepreku ili da ih nosite uz i niz stepenice. Zbog tih svakodnevnih situacija vredi izabrati što lakša kolica, ona čiji je ram od aluminijuma, a ne čelika. Težine se dosta razlikuju, pa obratite pažnju da li piše da je težina 12kg ili možda čitavih 5kg više. Proizvođači težinu iskazuju u kombinaciji ram+sediste (bez obzira da li je možda u kompletu i auto sedište ili čvrsta korpa). Na tu težinu naravno vremenom dodajete sve veću težinu vašeg deteta i raznih kesa i torbi koje kačite na kolica.

Sistem sklapanja

Vrlo je bitno kako se ram kolica sklapa. Neki modeli zahtevaju da se mama spusti do poda dok se ne čuje neko ‘klik’. Vrlo nezgodan zahtev ako držite bebu u rukama (!), ako pada kiša, ako nosite suknju…Zbog ovakvih situacija obratite pažnju da li se vaš favorit sklapa ka gore povlačenjem jednom rukom i da li može da stoji uspravno kada je sklopljen.

Centralna ručka

Ovaj detalj menja šetnju iz korena. Ako je nemate, znači da ćete u svakoj šetnji obema rukama gurati kolica i ništa više. Ali, ako imate centralnu ručku, jednom rukom gurate kolica, a drugom birate u prodavnici, plaćate, telefonirate… jednostavno nastavljate uobičajeni multitasking 🙂

Promena pravca gledanja bebe 

U prvim mesecima i bebi i vama je bitno da se gledate. Međutim, posle 6. meseca bebi je potrebno da vidi šarenilo sveta oko sebe, pa je zgodno ista kolica okrenuti ka spolja. Ovo je zgodno i u situacijama kada želite da bebi promenite položaj zbog sunca ili vetra. Ako nema ove mogućnosti, proverite da li spuštanjem natstrešnice može da se reši ovaj problem ili da li uz kolica ide dodatni suncobran/ kišobran.

3 u 1

Neka kolica idu u kompletu sa korpom za novorođenče i auto sedištem. Prednost je što se sva tri elementa montiraju na isti ram i koriste u različitim situacijama. Korpa ima nulti položaj podloge, odnosno potpuno ravno dno kakvo je neophodno za bebin razvoj u prvim mesecima. Kao takva, ona u prvo vreme može da menja krevetac. Beba će se u njoj osećati prijatnije nego u krevecu, jer mnogo više podseća na maminu utrobu. Korpa kao mali pokretni krevetac olakšaće spavanje kod bake i deke. Neki modeli imaju podesivo dno, koje može da se podiže i do 30⁰, pa mogu služiti i kao ležaljka dok beba ne poželi da sedne.

Auto sedište iz ovog kompleta može da se koristi dok beba ne dostigne oko 9kg, a to može biti između 6 i 9 meseci. Pošto se montira na ram, ne morate ga zajedno sa bebom nositi do kola u rukama. Vozite se, stignete na odredište, ponovo ga namontirate na ram i šetate bebu u auto sedištu kao da su kolica. Može da izgleda neudobno, ali bebi u prvim mesecima odgovara fetus položaj koji ovo auto sedište omogućava, pa joj i šetnja u njemu prija.

Položaji

Uzmite u obzir u koliko položaja kolica mogu da se nameste, s tim da je najbitnije da može da se spusti u položaj u kom beba može da odspava dok je na vazduhu.

Dodaci

Većina proizvođača uz kolica nudi i torbu u istom dezenu, muf za noge, kabanicu za kišu, mušemu za presvlačenje. Sve to nije ključno pri izboru kolica, ali jeste plus.