Kako okrečiti sobu za bebu

Koliko je puno radosti u iščekivanju prinove, toliko je puno i briga. Obično se kaže da su to slatke muke, ali ipak, od pelena, preko benkica do novog nameštaja i igračaka, lista izdataka kao da je bez kraja. U svoj gužvi i, neretko, panici, mnogi od nas zaborave vrlo bitnu stvar – soba u koju stiže beba mora biti prozračna i puna svetla i najvažnije, besprekorno čista. To naravno podrazumeva i krečenje sobe. Ovde ćemo pokušati da vam sa nekoliko saveta olakšamo izbor boja i sam proces bojenja zidova dečije sobe.

 

Za početak, izaberite zaista najkvalitetnije boje na tržištu. U idealnoj situaciji, krečenje ćete obaviti dok je soba još uvek prazna. Ipak, mali broj nas može sebi da priušti ovakav luksuz, zato ne zaboravite da sve stvari iz sobe, od kojih su mnoge nove, pomerite na sredinu sobe i dobro zaštitite najlonom ili prekrivačem. Ne zaboravite da krep trakom zaštite prekidače i utikače kao i ivice prozora i vrata.

Pretpostavljamo da su vam uvodne napomene uglavnom poznate. Glavni problem, svakako, predstavlja izbor boja. Ne zaboravite, boje kojima okrečite sobu za bebu, ostaće na zidovima bar nekoliko godina, obzirom da će sledeće krečenje doći kada vaše dete već malo poraste. Zato izaberite boju koja može dugo ostati na zidovima i koja trpi fleke, mrlje i eventualno, dečije crteže. Klasičan izbor boja, plava za dečaka i roze za devojčicu nije dovoljno dobra odluka. Uskoro, vaša beba će možda deliti sobu sa bratom ili sestrom.

S obzirom da će vašoj bebi najzanimljiviji biti detalji, kako u sobi tako i na zidovima, predlažemo da kombinujete. Pruge na zidovima su ne previše komplikovano i veoma upečatljivo rešenje. Da biste uspešno izveli ovo bojenje, najpre nanesite osnovnu boju. Za izbor boje predlažemo jako izdržljivu boju na bazi akrila. Ova boja ima i do 400% veću izdržljivost u odnosu na obične boje.

Takođe, možete da izaberite i boju bez mirisa, veoma izdržljivu i otpornu, idealnu za dečije sobe. Pruge možete nijanisrati u odnosu na osnovnu boju. Par nijansi iste boje možete pripremiti u obližnjoj farbari. Iako ćete platiti nešto više novca, ušteda u vremenu će vam dobro doći. Takođe, možete koristiti i kontrasne boje, kako bi efekat pruga na zidu bio veći. Za pruge, koristite lenjir, drvenu olovku, krep traku. Naoružajte se strpljenjem i vodite računa da je boja potpuno suva pre nego što krenete sa uklanjanjem krep trake.

Ukoliko nemate vremena za ovako nešto, postoji i jednostavnije rešenje. Šabloni za slikanje po zidovima mogu se naručiti putem interneta. Izbor dezena i šara, kao i motivi koji će se dopadati vašem detetu, su zaista brojni. Sve što je potrebno je da, na prethodno nanetu osnovnu boju, onda kada se ona osušila, nanesete novu boju preko šablona. Izbor boja ovde je praktično bez ograničenja.

Za osnovnu boju, kod krečenja dečijih soba, veoma često se koristi i specijalizovana boja za dečije sobe. Ova boja ima posebna svojstva i može se nanositi na zidove kao i na drvenariju i metal. Izbor ove boje omogućava vam da osim na zidovima, intervenišete i na nameštaju i stolariji. Dodavanje detalja na nameštaju ili vratima veoma uspešno može da oplemeni dečiju sobu. Ovakve boje su izdržljive i dugotrajne, i dečija soba izgledaće sveža dug vremenski period.


Napisao: Vladimir Đorđević

Pogledajte naš izbor zanimljivih dečijih soba na Pinterestu: Savršena dečija soba

Fotografije: Kate Mae Designs, Angela Blake Photography, Chloe Fleury, Baby Zone, Design Dazzle, Project Nursery, Handmade Charlotte, Project Nursery