Veseli rođendanski broj

Kako se približava dečiji rođendan, mame počinju da postavljaju sebi gomilu pitanja – gde slaviti, koga sve pozvati, koja torta, da pravim ili da naručim… Preterivanje ili ne, treba rešiti puno stvari i učiniti proslavu zabavnom za slavljenika i goste.

Kada sam prošle godine bila u situaciji proslave “velikog” prvog rođendana, pravila sam 3D broj jedan. Dopalo mi se kako je to izgledalo na slikama i uopšte bio je lep simbol, dekoracija i objekat za slikanje. Pošto je bio prvi rođendan, bio je tu i pano sa fotografijama koje su obeležile tu prvu godinu, zastavice i baloni na tufnice u bojama slavljeničinog outfita itd… Svakako, ja sam uživala pripremajući proslavu i dodajući jedan po jedan deo rođendanskog mozaika koji sam osmislila.

Ove godine sam prilično pojednostavila pripreme, ali sam zadržala tu veselu brojku. Još uvek oduševljena jednostavnošću izrade i efektom konačnog izgleda, ovog puta sam pravila broj dva. Evo kako i vi možete napraviti broj za vaše dete.

Potrebno vam je: dva kartona dimenzija od prilike 25x35cm, olovka, makaze ili skalpel, lepak, selotejp, plastične čaše za kafu i ukrasni papir.

Najpre po kartonu olovkom iscrtajte broj. Bitno je da širina broja ne bude manja od obima čašice. Kada ste iscrtali, makazama ili skalpelom isecite broj. Isečeni broj stavite na drugi karton i olovkom iscrtajte njegove konture. Isecite i ovaj karton, ali za milimetar od unutrašnje strane linije, kako bi oba broja bile iste veličine.

Sada kada imate dve kartonske brojke, na jednu stavite čašice jednu do druge, ali tako da se naizmenično smenjuju čašica okrenuta ka gore, pa čašica postavljena naopako. Kada ste isplanirali prostor i rasporedili čašice, vreme je da ih pričvrstite lepkom. Po obodu svake čaše i na njeno dno nanesite lepak i zalepite na donji kartonski broj. Kada ih sve poređate, stavite drugu brojku odozgo i blago pritisnite da bi se zalepilo. Sada imate kostur svog 3D broja.

Ostalo je da se broj umota u ukrasni papir. Kod izbora papira preporučujem da bude šaren, kako se eventualne nepravilnosti kod uvijanja ne bi mnogo videle. Dezen možete uskladiti sa temom rođendana, ambijentom gde se slavi, odeći koju slavljenik nosi, ili jednostavno, po izboru rođendanca.

Potrebno je malo više truda oko umotavanja broja zbog nepravilnog oblika. Zato je najbolje prvo pokriti one strane broja koje su prazne, gde nema kartona. Isecite ukrasni papir tako da bude nešto širi od širine stranice. Na taj način pokrićete praznu stranu i selotejpom pričvrstiti za karton. Na ovaj način pokrijte deo po deo “praznih” strana.

Kada to završite, potrebno je da isečete ukrasni papir u obliku prednje strane vašeg broja, a onda i u obliku zadnje strane. Pazite, one nisu iste – osim ako ne slavite 8. rođendan 🙂  Za razliku od ostalih površina, bitno je da prednja i zadnja strana budu prekrivene papirom iz jednog komada koji će pokriti sve presavijene ivice papira i selotejp.

Ovaj mali projekat možete izvesti i sa decom, kako za rođendan, tako i za neke druge prilike. Možete praviti i inicijale, cele reči ili nešto drugo za šta čašice mogu da vam daju treću dimenziju. Sad kad znate caku, mozgajte i maštajte. I srećan rođendan!

Fotografija: etsy.com