Šta morate znati pre kupovine auto sedišta za bebe i decu

Kako odabrati auto sedište za decu

 

Kupovina auto sedišta za dete je jedna od najvažnijih kupovina koje ćete obaviti od kada postanete roditelj, zato je bitno da se jako dobro informišete. Tek nakon što prikupite adekvatne činjenice znaćete kako odabrati pravo auto sedište. Lista za prvo opremanje bebe jeste duga, ali auto sedište mora biti u vrhu te liste, jer se radi o bezbednosti i životu vaše bebe. Pri kupovini dečijeg auto sedišta morate uzeti u obzir više činjenica, dobro razmotriti sve kategorije, jer ovo jeste investicija koja treba da ispunjava sve uslove sigurnosti i udobnosti i to duži niz godina. Sva deca od rođenja pa do 12. godine, odnosno dok ne dok ne dostignu visinu od 150cm, treba da se voze u odgovarajućem auto sedištu. Korišćenje auto sedišta za decu nalaže zakon,  ali je glavni motivator savest i odgovornost roditelja. 

Kako izabrati auto sedište za bebu?

Kako dete raste, tako mu treba obezbediti sedište u zavisnosti od težine. Na osnovu ovog kriterijuma sedišta su podeljena u 5 grupa. Bebe brzo rastu, pa se nemojte oslanjati na podatke sa poslednjeg sistematskog pregleda. Uzrast je dat kao smernica, jer se deca u tom uzrastu mogu razlikovati po težini. Izmerite svoju bebu i na osnovu njene težine, a ne uzrasta, odredite koja grupa auto sedišta je adekvatna.

 

Auto sedište za bebu nabavite još pre njenog rođenja. Tako ćete imati dovoljno vremena da istražite ponudu i izaberete odgovarajući model, ali i da se upoznate sa tim kako se sedište postavlja i kako funkcioniše. I naravno, ukoliko beba iz porodilišta kući ide kolima, obavezno neka bude u svom auto sedištu.

Celokupnu BeeCool ponudu najkvalitetnijih dečijih auto sedišta možete pogledati na ovom linku ili birati model po težini klikom na polja ispod:

 

Grupa 0

Auto sedišta iz grupe 0 namenjena su bebama do 10 kg, što su bebe uzrasta do 9 meseci. U ovu grupu spadaju sedišta sa ravnim dnom, ali se retko mogu naći na tržištu. Preporučuju se prevremeno rođenim bebama, bebama koja ne mogu da leže u regularnim auto sedištima, kao i za duža putovanja.

Grupa 0+

U grupu 0+ spadaju auto sedišta za bebe čija je težina do 13 kg, odnosno do uzrasta od 18 meseci. To su auto sedišta koja se montiraju u pravcu suprotnom od vožnje i u njima beba leži u fetus položaju. Ovo je najbezbedniji položaj za bebu dok se vozi u kolima. Njena je glava nesrazmeno velika u odnosu na telo i samim tim beba je jako osetljiva. Pri eventualnom sudaru, sile koje bi mogle da povrede bebu se rasipaju o školjku sedišta, pa je beba zaštićena, a njena glava i vrat ostaju nepovređeni. Izbor sedišta ovog tipa možete pogledati ovde.

Auto sedište iz grupe 0+

Ova auto sedišta imaju ručku pa vam to omogućava da auto sedište sa bebom ubacite ili iznesete iz kola bez da je probudite, s obzirom da novorođene bebe jako puno spavaju. Potrudite se da bebu u ovakvom sedištu vozite maksimalno 2h, pa napravite pauzu.

Auto sedišta iz grupe 0+ su često deo sistema 3 u 1, kod kojih se na isti ram za kolica može montirati auto sedište, korpa za bebe i sedište za kolica. Ovo je jako praktično, jer nakon vožnje kolima u auto sedištu, beba može da nastavi šetnju koristeći ram za kolica, a da pri tom uopšte ne izlazi iz auto sedišta ukoliko spava.

Auto sedišta koja se postavljaju u smeru suprotnom od vožnje ne smeju se postavljati na prednje sedište, ukoliko je airbag aktivan, jer bi pri sudaru mogao da povredi bebu. Ukoliko želite da stavite bebu na suvozačko sedište, obavezno deaktivirajte air bag. Vidno obeležen prekidač, koji se nalazi u zoni kod kolena suvozača, okrenite do oznake OFF.

Prekidač za isključivanje air bag-a

Potrudite se da se vaša beba što duže vozi u auto sedištu koje je postavljeno suprotno od smera vožnje, jer je to najbezbednija opcija. Ipak, kada vaša beba dostigne maksimalnu težinu za auto sedište iz grupe 0 ili 0+, odnosno kada je razmak od temena do ivice auto sedišta 2cm, vreme je da pređe u sledeću grupu auto sedišta. Najpreciznije informacije o tome do kada dete može da koristi konkretan model auto sedišta ćete naći u uputstvu koje obezbeđuje proizvođač.

Jedno od rešenja pri odabiru auto sedišta za novorođenu bebu jeste i kombinovano sedište za grupe 0+ i 1, koje se koristi od rođenja do momenta kada beba dostigne težinu od 18kg. Ukoliko se opredeljujete za ova sedišta sa dužim vekom korišćenja, pogledajte kombinovane modele koje preporučujemo ovde.

Grupa 1

Za decu težine od 9 do 18 kg odgovaraju sedišta iz grupe 1, koja pokrivaju uzrast od 9 meseci do 4 godine. Auto sedišta iz grupe 1 nemaju ručku i teža su od sedišta za bebe, odnosno, predviđeno je da stoje u kolima. Ova sedišta se pričvršćuju ili pojasom automobila ili Isofix sistemom. Postavljaju se u pravcu vožnje, ali ima i onih modela auto sedišta koja se postavljaju u suprotnom smeru, što je bolje za bezbednost deteta.

Auto sedište iz grupe 1

Auto sedišta iz ove grupe mogu imati kaiševe sa 3 ili 5 tačaka sigurnosti ili sigurnosni jastuk. Sigurnosni jastuk oponaša vazdušni jastuk primajući sile prilikom sudara i time smanjuje rizik od ozbiljnih povreda. Stavlja se preko stomaka deteta i učvršćuje pojasom automobila. Predlažemo određeni broj bezbednih auto sedišta iz kategorije 1 na ovom linku.

Kako odabrati auto sedište za decu stariju od 3 godine

Grupa 2

Auto sedišta iz grupe 2 su namenjena deci težine od 15 do 25kg, što je od prilike za uzrast od 3 do 7 godina. Postavljaju se u smeru kretanja vozila, a dete je u sedištu vezano ili pojasom automobila ili kaiševima.

Auto sedište iz grupe 2

Kod sedišta koja imaju ramene kaiševe lako je utvrditi da li ih je dete preraslo. Ukoliko je rame deteta više od 1cm iznad najviše rupice za kaiš, treba nabaviti auto sedište iz sledeće grupe. Na ovom linku preporučujemo sedišta pouzdanih proizvođača, koja imaju naslon, pa samim tim bočnu zaštitu i zaštitu glave.

Kako odabrati auto sedište za stariju decu?

Grupa 3 – buster sedišta

Auto sedišta iz grupe 3 su takozvana buster sedišta (booster) i koriste ih deca težine od 22 do 36kg, odnosno uzrasta od 6 do 12 godina. Ova sedišta su namenjena deci koja još uvek nisu dovoljno velika da regularno koriste pojas automobila koji je predviđen za odrasle. Ona podižu dete tako da pojas ide preko ključne kosti i grudi, a donji deo ide preko kukova. Bez bustera, pojas bi išao preko vrata i stomaka, a to može dovesti do unutrašnjih povreda prilikom sudara.

Buster sedište

Među buster sedištima postoje 2 vrste sedišta – ona koja imaju samo sedalni deo i ona koja imaju i naslon. Svakako, sedišta sa naslonom daju bolju zaštitu, jer je glava deteta zaštićena i prilikom frontalnih i prilikom bočnih udara. Bustere iz naše ponude pogledajte ovde.

Postoji veliki broj modela auto sedišta za bebe i decu koji pokrivaju dve (0+/1, 2/3) ili čak tri grupe (1/2/3) sedišta, pa tako jedno sedište dete može koristiti čak 11 godina.Pored toga, za poboljšanu bezbednost vašeg deteta tu su i buster sedišta sa isofixom.

Šta je isofix sistem?

Još od devedesetih godina postoji problem ispravnog postavljanja dečijih auto sedišta u automobil. Auto sedišta su se pričvršćivala isključivo pojasom automobila, što je često značilo nepravilno postavljanje, jer je zavisilo od trenutne volje, veštine i snage onog ko sedište postavlja. Testovi su pokazali da više od 75% auto sedišta nije postavljano ispravno. Takođe, problem je bio i nemogućnost pravilnog postavljanja svih tipova auto sedišta u sve tipove automobila.

Zato je razvijen novi način za postavljanje auto sedišta u automobil i nova međunarodna norma ISOFIX (International Standards Organisation’s FIX) koja osigurava da proizvođači automobila i proizvođači auto sedišta budu dobro usklađeni. Sa ovim sistemom svako može brzo, samostalno i pravilno postaviti auto sedište. Svi automobili proizvedeni 2006. godine i kasnije imaju ugrađen Isofix sistem.


Isofix sistem

Isofix sistem se sastoji od nastavaka na samom dečijem auto sedištu i dva pravougaona konektora smeštena između sedalnog dela i naslona zadnjeg sedišta automobila. Konektori su pričvršćeni za šasiju vozila te tako predstavljaju dve ključne i vrlo sigurne tačke za učvršćivanje dečijeg auto sedišta. Potrebno je samo kliknuti Isofix nastavke na sedištu u konektore i ono je pravilno namešteno. Neka sedišta sa Isofixom imaju i treću tačku oslonca, a ona može biti teleskopska noga koja se oslanja na pod vozila ili kuka sa zadnje strane kojom se auto sedište dodatno učvršćuje.

Novi standard R129 ili iSize

i-Size ili R129 je novi evropski standard koji se odnosi na auto sedista za bebe i decu. Razvijen je na osnovu najsavremenijih istraživanja o bezbednosti dece u automobilu i njegov cilj jeste postizanje dodatne bezbednosti. Glavne odlike novog standarda su što ova sedišta obezbeđuju da se dete vozi u smeru suprotnom od smera vožnje sve do 15. meseca, obavezno imaju Isofix i prolaze kroz stroge testove bočne zaštite. Detaljnije o novinama koje dosnosi iSize standard možete pročitati ovde.

Kako odabrati auto sedište – o čemu još treba voditi računa:

  • Kod boljih auto sedišta za decu postoji mogućnost naginjanja sedišta kako bi dete udobno spavalo tokom vožnje
  • Treba obratiti pažnju da li navlaka auto sedišta može da se skine i opere.
  • Za neke modele auto sedišta može da se dokupi letnja navlaka.
  • Kod nekih auto sedišta za bebe iz grupe 0+ se dobija uložak za novorođenče, koje pomaže bebi da tokom prva 3 meseca drži glavu u ispravnom i sigurnom položaju.
  • Brojna auto sedišta sa kaiševima imaju jastučiće preko kaiševa i kopče, tako da detetu bude udobnije i da nema žuljanja
  • Neka auto sedišta daju mogućnost podešavanja visine naslona u preko 10 nivoa

 

Kupovina auto sedišta nije tako jednostavna da biste izabrali prvi model koji je na popustu. Treba se informisati o osnovnim stvarima i razmisliti o funkcionalnostima koje će vama i vašem detetu biti značajne. Sedište koje kupujete treba da je usklađeno sa ECE regulativama Ujedinjenih nacija R44.03 ili R44.04, što je i najčešći slučaj kod auto sedišta na tržištu.

Još značajnije podatke o kvalitetu određenog modela možete dobiti iz rezultata nezavisnih testiranja, kao što su recimo testovi nemačkog, švajcarskog ili austrijskog auto moto saveza (ADAC, TCS,OAMTC) ili nemačke organizacije potrošača Stiftung Warentest. Ove organizacije prednjače po broju testiranih modela i relevantnosti kriterijuma.

Ukoliko imate nedoumicu u vezi izbora auto sedišta, možete se obratiti BeeCool savetniku za auto sedišta putem telefona 069.24.02.412 ili mailom kontakt@beecool.rs.