Vremenska kapsula – samo vaš delić istorije

Kako se približava prvi rođendan naše devojčice, muž i ja smo odlučili da sačuvamo deliće ove neverovatne godine. Želimo da napravimo vremensku kapsulu sa sitnicama koje su obeležile prve mesece njenog života i da joj tu posebnu kolekciju poklonimo za 18. rođendan. Evo ideja i predloga do kojih smo mi došli, pa kopirajte, i naravno, ubacite što više samo vama značajnih stvarčica.

 

Prvi dani

Iako se prvih dana roditelji obično sećaju kroz maglu, značajne uspomene su upravo iz ovog perioda. To mogu biti  narukvica iz bolnice, u čemu je beba izašla iz bolnice, cucla, čestitka za rođenje od bliskih prijatelja ili rođaka, otisak šake ili stopala, pramen kose.

 

 

Odeća

Ubacite nešto simbolično, kao što sučarapica, kapica, jedan od prvih bodića koji vam već sada izgledaju minijaturno, ili ono što je beba koristila najviše – pelenu.

Igračke

Obavezan detalj je ono što je bebu zabavljalo prvih meseci – omiljena plišana igračka, zvečka ili glodalica.

Pisana reč

Vrednost vremenske kapsule je lični pečat. Zato napišite pismo svom detetu iz budućnosti, opišite vaš zajednički dan, neku anegdotu koju želite da pamtite, kako je izgledao dan kada je beba došla na svet. Možete napisati i kako vidite budućnost, te pogrešne projekcije će jednog dana biti zabavno pročitati. Možete uključiti i bake i deke, stariju braću i sestre, ostale iz najbližeg okruženja da daju svoj doprinos.

 

 

Sadašnjost kroz medije

Lepo je imati dnevne novine na dan rođenja. Ako ih i niste sačuvali, bilo kog dana kupite novine koje se inače čitaju u vašoj kući, one su obeležje ovog vremena. Dodajte TV vodič, inserter sa ponudom hrane ili tehnike, reklamu iz vašeg poštanskog sandučeta. Možete ubaciti i neki modni časopis, danas aktuelni modeli sutra će u najmanju ruku izgledati smešno i čudno.

Fotografije

Verovatno se veličina vašeg foldera sa bebinim fotografijama meri u TB, ali za vremensku kapsulu izradite samo nekolicinu. Prva fotografija, izlazak iz porodilišta, prva šetnja, sa pojedinim članovima porodice, prvi koraci…

 

Tehnički detalji

Kutija koja će čuvati ove nežne uspomene trebalo bi da je limena, od čvrstog kartona ili plastična sa poklopcem koji dobro prijanja. Izbegnite da stavljate stvari koje mogu da se pokvare, raspadnu, daju neprijatan miris i slično. Odlučite kada želite da vremenska kapsula bude otvorena i ko treba da bude prisutan, napišite to na njoj i držite se odluke.

Ovo su samo predlozi, putokazi i inpiracija za pravljenje vremenske kapsule. Ideja je da bude lično i intimno, da dete upozna svoje roditelje i vreme u kome se rodilo kroz jedinstveni izbor detalja.  Može da bude sentimentalno ili da bude zabavno. Zavisi od vas, vaših želja i karaktera. Uživajte i zabavite se praveći ovaj divan poklon svom detetu!

Fotografije: blogs.babycenter.com, baltimorepostexaminer.com, pgeveryday.com