4 saveta psihologa kako smestiti dete u auto sedište

Kako navići dete na auto sedište

 

Vožnja u adekvatnom auto sedištu je jedini bezbedan način za prevoz dece kolima, a da li će deca shvatiti značaj ovog pravila zavisi od roditelja i njihove doslednosti. Nikolina Milosavljević, dipl. psiholog, sertifikovani međunarodni trener za program za roditelje „Dovoljno dobar roditelj“, kouč i trener veština za roditelje, u daljem tekstu daje savete kako navići dete na auto sedište i kako da bez muke smestite dete u auto sedište.

Sećam se, pre nego da sam se porodila sa prvim detetom, da mi je jedan komšija pričao o tome kako njegova deca ne umeju da se voze bez auto sedišta. Takođe je pomenuo da je jednom prilikom bio prinuđen da ih vozi odvezane i bez sedišta, i da su, jadna deca, letela levo-desno po zadnjem sedištu auta.

Da, bila je to smešna priča, ali sam hiljadu puta pomislila da je moj komšija neverovanto pametan čovek kada je svoju decu od početka njihovog života učio nešto što su svi roditelji u obavezi da rade, ali u njegovo vreme nije toliko bilo zakonski striktno da se to poštuje. Oni su sada veliki, i njima ne treba sedište da bi se vozili, dovoljan je samo pojas.

Kada sam se porodila, u par navrata sam razmišljala koje su to bile magične metode koje je moj komšija primenjivao kako bi ih navikao da sede u sedištu. Moje dete se hiljadu puta borilo, u pravom smislu te reči, da izbegne tu udobnu fotelju. Ispravi se kao daska. Guram ja, gura ona, ali ne ide. Ne ide na silu. To su momenti, kada roditelj (a pretpostavljam i Vi) izgubi i strpljenje i kontrolu.

To su momenti kada svima nama dođe da se ponašamo kao neko ko zapravo nismo, zar ne? Tada se dešava momenat odluke: ili odustati i pustiti da dete bude nevezano, ili ga udariti po guzi i kratkotrajno rešiti problem (zato što moramo da stignemo na vreme na posao).

Međutim, kao što sam pomenula, to je kratkotrajna korist, a dugoročna šteta. Nevezano dete se navikava da ispunjava svoje ciljeve plakanjem i negodovanjem, roditeljski autoritet slabi, dok batina (koja NIJE iz raja izašla) može ostaviti duboke ožiljke na detetovu psihu.

Pa dobro, koje su to efikasne metode, a da ja opet ne zakasnim na posao zbog toga, pitate se. Evo nekoliko.

Šta kada beba neće u auto sedište?

Ukoliko je dete mlađe od 5 godina odlična metoda je skretanje pažnje. Na primer: dete plače i otima se, ne želi da sedne u sedište. Vi ponesite neku njegovu omiljenu igračku (na primer medu) i glumite kao da meda govori: „Jao, Pavle, ala si danas nešto nervozan. Mora da ti se ne seda u tu dosadnu stolicu? A jesi li primetio da se ja ne bunim kada me mama stavlja u sedište?“ ili možete da pokažete na jato ptica, na neku kucu, macu, ili nešto što dete voli ili mu je potpuno novo… Iskoristite trenutak nepažnje i vežite dete.

Opet, ukoliko je dete mlađe od 5 godina, i ukoliko vrlo burno negoduje, plače, jadikuje… dobra metoda je tzv.  selektivno ignorisanje. Uopšte ne obraćajte pažnju na njegovo/njeno plakanje sve dok to traje. Pokušajte i da ne gledate dete, nego se mirno fokusirajte na vožnju. Onog trenutka kada se dete smiri i uradi nešto lepo, vi započnite konverzaciju sa njim, kao da se ona prethodna epizoda nije ni dogodila.

Kako objasniti deci zašto je auto sedište važno?

Ukoliko je dete starije od 4-5 godina (do 10 godina), pomaže objašnjavanje zašto je važno da bude vezano. Pre svega zato što na taj način mama i tata brinu o detetu da je ono na sigurnom, a i „čika policajac“ voli kada vidi da je dete vezano. Izbegavajte da plašite dete sa policajcima („čika policajac će da dođe i da te kazni“), i oni, ljudi, imaju dušu 🙂 Oni zapravo vole da vide malu decu i uvek će im se nasmejati kada vide da su vezani („Čika policajac će te pohvaliti kod svog šefa ili tvoje vaspitačice da si uvek vezan u sedištu i da umeš lepo da se ponašaš“).

Ukoliko detetu starosti od 5 do 10 godina, objašnjenja ne pomažu (imate, jednostavno, takvu decu da su im njihovi ciljevi najvažniji i žele da ih ostvare po svaku cenu), možete da napravite dogovor sa njim da svaki put kada mirno i bez nepotrebnog odugovlačenja  sedne u sedište, dobije neki „žetončić“. To može biti i neki cvetić nacrtan na nekom papiru koji može da stoji u autu. Kada dete sakupi određen broj tih cvetića, može da dobije neku nagradu koja je unapred dogovorena (na primer odlazak u zoo vrt da hrani slona). Međutim, ukoliko ipak pokaže neadekvatno ponašanje, na taj papirić se nacrta (na primer) crna tačka.

A ako ništa ne pomaže…?

Ukoliko ništa od ovog ne pomogne, onda je vreme da razmislite o tome da li je vaša komunikacija sa detetom OK i šta treba da uradite da „proradi“. Ukoliko dete pokazuje agresivnost i inat, uprkos svim vašim pokušajima, onda treba pokušati otkriti koja to emocionalna potreba kod deteta nije zadovoljena, pa se ono tako ponaša. Naravno, za ispunjenje osnovnih emocionalnih potreba deteta zadužen je i odgovoran roditelj i tako treba i da se ponaša.

Dragi roditelji, najvažnije je da ste vi kul i srpljivi, jer kad porastu, za njihovo vezivanje pojasa biće odgovorni oni sami i to pred zakonom. Nećete ih celog života držati vezane u sedištu. Ne brinite previše, zato što ovaj težak period ima rok trajanja.

Be cool, veži dete i srećan put.

    Nikolina za sebe kaže da je pre svega mama jedne devojčice, a onda i psiholog po obrazovanju, kao i strastveni kouč  i trener za roditelje. Njen pristup edukaciji  i savetovanju roditelja se razlikuje od ostalih po tome što polazi od toga da roditelj treba da promeni sebe i svoj način razmišljanja, kako bi bio uspešan u vaspitavanju svojih mališana.

Ona pomaže roditeljima da razumeju sebe u svojoj ulozi mame ili tate, i uči ih novim veštinama i znanjima koje im pomažu da efikasnije odgajaju svoju decu. Pored toga, usmerava ih kako da istraju u teškim trenucima (razvod, smrt drugog supružnika,, bolest i slične krizne situacije za jednu porodicu) i ostanu svoji kako bi bili dovoljno dobri roditelji svojoj deci.

Na sajtu www.koucingzaroditelje.rs i na facebook stranici www.facebook.com/koucingzaroditelje/možete  se više informisati o programima za roditelje, kao i kako Nikolina radi sa klijentima. Takođe, uvek joj možete poslati pitanje u vezi sa vašim nedoumicama u vaspitavanju, kao i da zakažete svoju prvu koučing sesiju. 

Svakog četvrtka od 18 do 20h u dečijoj igraonici “Kamičak”, Nikolina organizuje psihološke radionice za roditelje na koje možete da se prijavite, a detaljnije o tome možete pronaći ovde

Uvek je možete kontaktirati na telefon: 065 20 300 17.