Šta rade mame kada se deca uspavaju?

Na Facebook strani BeeCool svakodnevno objavljujemo sadržaj koji je koristan i zanimljiv roditeljima. Međutim, nedavni post o unutrašnjoj borbi svake mame čemu da se prepusti na kraju dana dostigao je neverovatan uspeh.

Post je organski ukupno videlo 127.000 ljudi, 658 ga je šerovalo, a 7.262 lajkovalo, što na našoj strani, što na šerovima . Ova statistika ima poruku – mame su se itekako prepoznale. Svima nam je poznat onaj osećaj da kada konačno dođe vreme da nismo okupirane decom, ostanemo paralisane i ne znamo šta bismo radije. Čeka nas gomila obaveza, a još više želja.

Nekad se častim ranim odlaskom u krevet, a nekada imam inspiraciju za mnogo šta baš uveče. Treba zadržati onaj stari deo sebe, onaj koji najviše voliš. Biti svesna šta je to što te čini nasmejanom, zadovoljnom, ponosnom, opuštenom… i to raditi što češće. Ono što je bitno, jeste da budemo blage prema sebi  i da poštujemo ono čuveno „što sam bolja prema sebi, bolja sam i prema drugima“.

Inspirisana viralnošću Facebook objave, pitala sam mame šta rade ili žele da rade kada im deca odu na spavanje.

Sandra Simonović daje poslovne savete, preporuke u vezi roditeljstva i obrađuje teme bitne za sve nas na blogu sandrakravitz.com, a kratko i britko piše na Twiteru, @sandrakravitz.

Kad M (18 meseci) zaspi, ne znam šta bih pre – pa se neretko desi da ne radim ništa 🙂 sednem da odmorim, i tek onda me sustigne umor, pa posle tog „odmora“ odem zaista da spavam. Ako nastavim u istom ritmu, onda spremim kuću za njim, pa radim svoj posao (pišem tekstove), ili peglam uz neki film/seriju, ili čitam. Definitivno bih volela više vremena za čitanje (nečeg konkretnijeg od Twittera, ali često nemam koncentraciju za to).

Četiri kreativne, mlade žene osnovale su portal Lilihipsteri sa željom da onima koji su novi u svetu roditeljstva na jednom mestu pruže informacije o nesvakidašnjim proizvodima i uslugama za decu.

Marija Lilihipsteri, Iskrina (3 godine) i Hanina (15 meseci) mama: ,,Sanjam da legnem na kauč, umotam se u ćebe i odgledam film, a da se niko ne probudi žedan. I da ne zaspim u prvih 15 minuta. Ništa više.“

Maja Lilihipsteri, Gavrilova (3 godine) mama: Želim da izađem sa drugaricama na piće, ali najčešće posle tuširanja po inerciji obučem pižamu i legnem u krevet i tek pre nego što zaspim mi sine: „Jaoj, pa htela sam… u grad… zzzz“…

A evo i Jovaninog slikovitog odgovora:

Milijana Majstorović Kožul kroz Synchrony Lab vodi programe za masažu beba i muzičke programe za bebe, a evo šta radi kad njena beba spava:

I pre nego što sam postala mama bila sam noćni tip osobe, tzv. sovica 🙂 Taj način funkcionisanja je našao svoju primenu i kasnije i postao još dragoceniji, pogotovo kad anđeo zaspe. Obično tad nastupa ona poznata : „Šta prvo?“ Neke od noćnih aktivnosti bile bi: čitanje, dizajniranje nakita, plesanje, gledanje nekog dobrog dokumentarca (koji je na čekanju nekoliko meseci)….mišljenja sam da sve mame trebaju „svoje“ vreme i smatram ga neophodnim. Moja ćerkica Zoi ima 2 godine i 2 meseca i čuvaju je mama i tata 🙂

Borbala Jablanov ima Saru (22 meseca) i pravi dekorativne jastuke Jastuci Moji kako kaže, za svačiji dom i svačiji džep:

Dok uspavljujem dete imam divne planove: pročitati preostalih 15 stranice knjige, večera na miru, gledanje omiljene emisije na tv-u uz kokice.. realizacija plana: uglavnom zaspimo zajedno na kraju.. 🙂

Zorana Tomašević vodi servis za iznajmljivanje igračaka KlikerBox i ima 3-godišnje bliznakinje:

Kada Sofiji i Petri kažem „laku noć“ i zatvorim vrata njihove sobe, kao i svaka mama, nastavljam da radim. Dok pozavršavam neke sitnice, bilo kućne bilo poslovne, dođe vreme za spavanje. A ono što želim je da napravim sebi jednu veeeliku kafu, opružim se na trosedu, ćutim i uživam u tišini. Nekada se izborim sa sobom i ostanem do kasno budna samo da bih popila tu kafu. I uživam..tada, ujutru malo manje 🙂

Nikolina Milosavljević, mama dvogodišnje devojčice u to vreme želi da do kraja pročita knjigu ili pogleda film i popije kafu. Preko dana se bavi koučingom za roditelje.  

Jovana Ružičić je direktorka Centra za mame koji se zalaže za radna prava mama, organizuje besplatne treninge i radionice, umrežuje i podržava mame i promoviše zdrav i aktivan stil života:

Kada moj sin od 5 meseci zaspi, uglavnom ne znam šta ću pre – da li prostrem ili skupim veš, operem ili sklonim sudove ili da sednem da radim. Ipak, trudim se da nađem vremena i za ono što me opušta,  a to su čitanje knjiga, prijatelji i moj dragi.

Nataša Tošić je pored svog stalnog zaposlenja, od hobija koji voli napravila posao Gospođica Torta i pravi torte, kolače, mafine… Ima Teodora (6,5) i Martina (1,5), a očekuje još jednog dečaka da popuni družinu.

U mojoj trenutnoj situaciji, to je jedino vreme koje na miru mogu da posvetim trećoj bebi koju čekamo. Navalim se na jaču polovinu, uživam u tišini i punim baterije za novi dan 🙂

Tamara Zidar je već neko vreme inspiracija i uzor, ne samo mamama, već svima koji poštuju aktivan život na svaki način.

Moja vreme je moj imperativ. Počinje od zatvorene poslednje stranice njihove omiljene knjige za spavanje i poljupca za laku noć, biva prekinut ponekom čašom vode, pokrivanjem i podojem, a završava se teatralno kljucanjem i spuštanjem glave na knjigu ili tastaturu. Knjige, računar, posao, fotografije, tekstovi, četovanje, serije, društvene igre, pivo i smoki, pozorište, izložbe, proba hora, šetnja, odlazak u noćnu kupovinu, heklanje, origami, muzika… Po cenu dužeg boravka sa sobom i dragim ljudima, kradem sate od sna, ređam slojeve podočnjaka, ali redovno hranim dušu i uspevam da budem srećna i zadovoljna mama mojim dečacima (5,5 i 4 godine i 9 meseci).

Ono čime se Tamara bavi, možete pratiti na tamarazidar.com, geravodeli.com i putospektiva.rs.

Među brojnim komentarima prepoznavanja sopstvenog osećaja, ispod objave se izdvojio komentar jedne mame koja ima odraslu decu i koja je dala potpuno drugačiji aspekt:

A kad sve to prođe i deca porastu, onda bi poželela da malo ne budeš sama sa sobom.“

Pa eto, nije loše ni to imati na umu…

Bonus #1

Odgovor mame koja je želela da ostane anonimna:

Zakucam se kako sednem ili se uspavam uz bebu, pa me MM zove 20 puta, onda ustanem kao pregažena, nekako se udenem u pižamu i nastavim da spavam 🙂

Bonus #2

I javne ličnosti „šeruju“naše muke, ali ne i objave u originalu:

 

U tuđe večeri zavirila Milena Popović – vodi online shop BeeCool i ima ćerku Nađu (3,5)

Fotografije: picjumbo.com