Da li ste već čuli za Mankalu?

 

Ako zelite da motivišete vaše dete da broji, računa i logički razmišlja, igra Mankala je za to odlična. Dete najbolje uči kroz igru. Zato su u mnogim školama u svetu ovu korisnu igru uvrstili u školski program. Igrajući Mankalu deca razvijaju bolju memoriju i koncentraciju, uče se strpljenju, prihvatanju poraza i bolje rešavaju probleme.

Ova drevna strateška igra Mankala, sada se može kupiti u BeeCool shopu.

Jedna vredna, umetnička porodica je rešila da popularizuje ovu društvenu igru i počela da je pravi od prirodnih materijala. Oni prave razne stvari – napravili su vikendicu, izgradili splav, osmislili nameštaj, stvaraju slike, ali i web prezentacije. Vole da borave u prirodi, sade baštu, a Mankala objedinjuje njihova interesovanja i postala je deo njihovog izraza.

Pored toga što je ova igra ekološka, ona ima i zanimljivu  istoriju i filozofiju.

Razvija svest o prirodnim zakonima, o životnom ciklusu sejanja i ubiranja plodova, jer sama tabla asocira na plodnost zemlje na kojoj se ‘seje’. Ova igra se zato još zove ‘igrom sejanja’, a negde i ‘igrom brojanja’. Pored toga što sada ima vise od 300 naziva i pravila igre, pretpostavlja se da su prvobitno table služile za računanje i razne ritual. Prve table nadjene su u VI I VII veku p.n.e. na prostoru današnje Eritreje i Etiopije. Po nekim teorijama nastala je još ranije, u Vavilonu, Mesopotamiji ili Egiptu.

Tabla Mankala se sastoji od dva reda sa po šest rupa.

Na početku igre vi i vaš protivnik sedite jedan naspram drugog sa tablom između vas. Red koji se nalazi bliže vama je vaš red. U svaku od 12 rupa stavlja se po 4 kamenčića sto čini ukupno 48 komada. Svaki igrač sa krajne desne strane svog reda ima proširenu rupu koja se zove Mankala. Na početku igre igrač koji igra prvi uzima sve kuglice iz jedne od njegovih rupa. Stavlja jednu po jednu kuglicu u svaku rupu u smeru suprotno od kazaljke na satu. Ako pri tom ređanju kuglica, stigne do svoje Mankale ubacuje i u nju kuglicu. Ukoliko poslednja kuglica iz ruke završi u njegovoj Mankali, ima pravo na još jedan potez. U suprotnom, on je završio i njegov protivnik je na potezu.

Drustvena igra Mankala

U slučaju, da za vreme poteza, igračeva poslednja kuglica iz ruke završi u njegovom praznom polju (u redu koji pripada njemu) a nasuprot tog polja u protivničkom redu ima kuglica, njemu pripadaju njegove i protivničke kuglice iz tog polja. Igra se završava kada svih šest rupa sa jedne strane table budu prazne. Igrač na čijoj strani su preostale kuglice stavlja ih sve u njegovu Mankalu. Pobednik je onaj igrač koji u svojoj Mankali ima najviše kuglica.

Društvena igra za dvoje predstavljaja mali intelektualni dvoboj, a igra Mankala je izazov i za velike i za male igrače. Promišljanje i strategija su veštine koje se kroz ovu igru uče i važbaju. Predlažemo da se sa Mankalom upoznate online, ali svakako preporučujemo borbu oči u oči sa protivnikom iz vaših redova, negde u prirodi, na plaži ili planini.