Cybex Sirona dečija auto sedišta – najbolja u svojoj grupi

Cybex Sirona Auto Sedišta

Cybex Sirona je oduvek bio model dečijeg auto sedišta na koji je ova kompanija jako ponosan. To ne čudi, pošto je ovo sedište pokupilo priznanja i dobre ocene na testovima, a roditelji su prezadovoljni.

Ovo sedište se koristi od rođenja pa do čak 4. godine, tačnije do kada dete dostigne težinu od 18kg. Najveća prednost ovog modela je što se jako dugo može koristiti u smeru suprotnom od smera vožnje što je najbezbednija moguća opcija. Tačnije, bezbednost se na ovaj način povećava za čak 80%!

Kada se dete vozi u suprotnom smeru, sile koje nastaju prilikom frontalnog sudara rasipaju se o školjku sedišta. S druge strane, kada se ovako nešto desi kada je dete okrenuto ka napred, ugrožen je predeo vrata i ključne kosti. Upravo zato, stručnjaci preporučuju što duže korišćenje dečijih auto sedišta koja se koriste u smeru suprotnom od smera vožnje.

Cybex Sirona auto sedišta se pravi u dve verzije – Sirona koja pripada Platinum kolekciji i Sirona M2 i-Size iz Gold kolekcije. Oba modela odlikuju se visokim stepenom bezbednosti i udobnosti, kao i lakoćom rukovanja, što uopšte nije zanemarivo za roditelje.

Naravno, Sirona se u automobil montira pomoću Isofixa, što je najsigurniji i najstabilniji način montaže, uveliko prepoznat kao standard već godinama unazad.

Ovi modeli imaju razvijenu bočnu zaštitu L.S.P. (Linear Side-impact Protection). Ovaj sistem bočne zaštite podrazumeva prikupljanje sila koja nastaju kod eventualnih bočnih udara, zajedno sa štitnicima glave i ramena. Samim tim umanjuju njihovu jačinu u odnosu na dete. Na taj način povećana je bezbednost deteta prilikom sudara sa strane automobila.

 

Ova sedišta imaju teleskopsku nogu, koja je uz 2 tačke oslonca koje daje Isofix, treća tačka oslonca, te tako sprečava rotiranje sedišta prilikom teških udesa. Sirona M2 i-Size ima indikator da li su baza, sedište i teleskopska noga postavljena ispravno.

 

A sad malo o razlikama…

Cybex Sirona auto sedišta imaju tu sjajnu funkciju koja ih svrstavaju u Platinum kolekciju – da mogu da se rotiraju čitavih 360 stepeni. To je sjajna opcija, jer je roditeljima onda veoma jednostavno da bebu smeste u auto sedište i da je iz njega izvade, jer sedište mogu da okrenu ka sebi.

Druga specifičnost ovog sedišta je što u periodu kada dete ima između 9 i 18kg, sedište može da se koristi u pravcu kretanja vozila uz sigurnosni jastuk. On ima ulogu vazdušnog jastuka i štiti dete u slučaju frontalnog udara. 

Ovo izuzetno sedište bilo je pobednik testa Stiftung Warentest u svojoj kategoriji (0+/1) 2012. godine.

 

Sirona M2 i-Size ispunjava najnovije kriterijume koje postavlja i-Size standard (ECE R-129). To znači da se dete vozi u smeru suprotnom od smera vožnje minimum do 15 meseci, odnosno do visine od 76 cm. Takođe, ovaj standard podrazumeva veoma rigorozne testove u vezi i frontalne i bočne zaštite, a ovo sedište to ispunjava. Ovo sedište može da se koristi u suprotnom smeru od rođenja pa do 4. godine, a može da se koristi opcija gde se nakon 15. meseca, odnosno nakon 76cm dostignute visine koristi u pravcu kretanja vozila. U oba slučaja koriste se kaiševi sa 5 tačaka vezivanja.

Prebacivanje auto sedišta iz jedne u drugu poziciju vrši se veoma jednostavno – jednim potezom, „na klik“ sedište se skida sa baze i postavlja u suprotan položaj.

Na testovima ADAC i Stiftung Warentest koji proveravaju auto sedišta za bebe, u svojoj kategoriji 0+/1, Sirona M2 i-Size je imala ubedljivo bolje rezultate od konkurentskih modela. Sedište je dobilo ocenu 2,2 (dobro) i bilo pobednik testa u svojoj kategoriji u 2016. godini.

 

U odnosu na Sironu, Sirona M2 i-Size je dizajnirana tako da ima nešto više prostora za noge za stariju decu, a da pri tom ne zauzima dodatni prostor u automobilu.

Oba sedišta imaju nagib za spavanje što je izuzetno važno za udobnu vožnju beba i mlađe dece. Sirona ima 7 nivoa nagiba u suprotnom smeru, a Sirona M2 i-Size 5 nivoa, dok kada se deca voze okrenuta ka napred, Sirona pruža 5 nivoa, a Sirona M2 i-Size 3 nivoa nagiba. Što se tiče visine, Sirona ima 11 pozicija visine naslona, a Sirona M2 i-Size 12.

 

Sirona M2 i-Size ima i veoma praktičan uložak za novorođenče. Nalazi se ispod navlake sedišta, te kada beba malo poraste, može veoma lako da ukloni.Takođe, ima držače za kaiševe, koji olakšavaju da se beba ubaci u sedište ili uzme iz njega.

Cybex Sirona modeli dečijih auto sedišta su visoko ocenjena, udobna, bezbedna i pouzdana sedišta. Cene i dostupne dezene pogledajte ovde. Ukoliko imate nedoumicu, obratite se našem Savetniku za auto sedišta, a ako su vam potrebne osnovne informacije o auto sedištima za decu informišite se ovde