Šta je i-Size?

Šta je i-Size kod dečijih sedišta

 

I-size standard za dečija auto sedišta  već neko vreme je predmet interesovanja i često se spominje  Ovaje termin je još uvek nepoznanica kod roditelja i u svetu, a naročito kod nas. Ono što je sigurno – ova nova oznaka zbunjuje roditelje koji su u potrazi za odgovarajućim auto sedištem za svoje dete. Ipak, polako se i na našem tržištu pojavljuju sedišta koja ispunjavaju kriterijume ovog novog standarda, pa se na taj način on približava i našim kupcima.

Dakle, i-Size ili R129 je novi evropski standard za dečija auto sedišta. U prvoj fazi, odnosi se na auto sedišta za bebe i decu do 4 godine. Razvijen je na osnovu najnovijih detaljnih istraživanja o bezbednosti dece u automobilu i njegov je cilj postizanje dodatne bezbednosti. Sedišta moraju da prođu rigorozne testove da bi dobila ovu oznaku pre nego što se pojave na tržištu.

i-Size standard je stupio na snagu u leto 2013. i u budućnosti će zameniti aktuelni ECE R 44 04. Za sada su auto sedišta i po jednom i po drugom standardu ispravna i nesmetano mogu da se kupuju i koriste, ali će u nekom momentu iSize biti primarni standard koji se poštuje kod proizvodnje, prodaje i korišćenja dečijih auto sedišta.

Koje su glavne novine?

Osnovna ideja jeste povećanje bezbednosti dece tokom vožnje, tako da je bolja zaštita glave i vrata, kao i povećana sigurnost i u slučaju frontalnog i u slučaju bočnog udara. Glavne novine su što ova sedišta obezbeđuju da se dete do 15 meseci vozi u kontrasmeru, obavezno imaju Isofix i prolaze kroz testove bočne zaštite.

 

U suprotnom smeru do 15 meseci

i-Size standard zahteva od proizvođača auto sedišta mogućnost da se dete vozi u smeru suprotnom od smera vožnje do svojih 15 meseci. Pokazalo se da je ovo 5 puta bezbednija opcija za bebe, pa se zato i insistira na ovom zahtevu. Sedišta iz grupe 0+ po standardu ECE R44 04 su predviđena za bebe od 0-13kg i postavljaju se u kontrasmeru, ali ova sedišta nisu dovoljno velika da bi se bebe u njima vozile do svog 15. meseca.

Isofix

Fokus je na instaliranju sedišta pomoću Isofix sistema. Isofix je u upotrebi već godinama i njegova prednost je ne samo laka montaža, već i ispravna montaža, gde je gotovo nemoguće pogrešno instalirati dečije auto sedište. Za razliku od ovog sigurnosnog sistema, instalacija pomoću pojasa automobila, na žalost, pruža veliku opasnost da se auto sedište pogrešno montira u automobil i samim tim njegova funkcija da zaštiti dete u sudaru se gubi.

i-Size standard ima zahteve i prema auto industriji. Po ovom standardu, svi automobili proizvedeni od 2013. godine moraju imati Isofix sistem. Kada svi automobili i sva auto sedišta budu imala Isofix sistem, neće više biti problema sa kompatibilnošću vozila i dečijeg sedišta.

Bočna zaštita

Iako organizacije potrošača testiraju bočnu zaštitu kod dečijih auto sedišta već godinama unazad, to nije obavezan kriterijum po standardu ECE R44 04. Kod i-Size regulative, brojni su kriterijumi u vezi bočne zaštite koje proizvođači treba da ispoštuju, a onda se oni i testiraju.

 

Visina deteta

Za razliku od dosadašnjeg ECE R44 04, i-Size standard se vodi visinom deteta kod izbora sedišta. Osim toga, ima definisanu maksimalnu težinu detata za korišćenje auto sedišta. To će značiti duže korišćenje jednog sedišta.

 

 

Smanjena nepravilna instalacija

i-Size definiše brojne kriterijume po kojima se smanjuje mogućnost nepravilne instalacije i nepravilne upotrebe dečijeg auto sedišta. Isofix je tu jedan od glavnih kriterijuma jer ovaj rizik svodi na minimum.

 i-Size oznaka u automobilu

Od 2013. godine proizvođači automobila su počeli da obeležavaju zadnje sedište oznakom i-Size. To znači da su ti automobili opremljeni Isofix sistemom i da je pod automobila dovoljno jak da izdrži teleskopsku nogaru dečijeg sedišta.

 

Da li sve ovo znači da treba da kupum novo sedište za dete?

Ne, ali kada budete kupovali novo auto sedište ili novi auto, treba uzeti u obzir i-Size.

Da li će i-Size sedišta biti znatno skuplja?

Najnovija sedišta koja se pojavljuju na tržištu uvek imaju višu cenu od svojih prethodnika. Cenu, između ostalog, formiraju i ispitivanja, razvoj i nove tehnologije koje su korišćene tokom proizvodnje. Ipak, kretanja na tržištu i konkurencija bi trebalo da drže cene na prihvatljivom nivou.

Za sve dodatne informacije o i-Size standardu ili o auto sedištima uopšte, slobodno kontaktirajte BeeCool savetnika za dečija auto sedišta, kako biste sebi olakšali ovaj odgovorni izbor. Pozovite 069.24.02.412 (sms, viber), pišite na kontakt@beecool.rs ili nas kontaktirajte putem Facebook poruka.