Mališani u kuhinji

Često se dešava da sam sama kod kuće sa dvogodišnjom ćerkom. Ranije sam mislila da je pogrešno da to vreme provodim bilo kako drugačije, umesto u  igri s njom. Čekala sam vreme njenog spavanja da bih obavila kućne poslove, a to je značilo da uopšte nemam slobodnog vremena. Sada sam zadovoljna što vreme umem da iskoristim i za sebe, što ona ume sama da se igra, ali i što umem da spojim obavljanje kućnih poslova i igru sa ćerkom.

Naime, uključujem je u sve one poslove koji su njoj zanimljivi, a meni ne smeta njena ‘pomoć’. Zajedno vadimo veš iz mašine, a onda mi ona dodaje jedan po jedan komad odeće da bih ga stavila na žicu. Isto tako, dodaje mi posuđe iz mašine za sudove. Pored obavljenog posla i zajedničkog vremena, učimo kako se šta zove, čemu služi, gde stoji.

U poslednje vreme se često dešava da je kuvanje naša zajednička aktivnost. Ona stoji na trpezarijskoj stolici tako da joj je zgodno da koristi radnu površinu. A šta ona tu radi? Najčešće dobije 2-3 posudice i neki sastojak koji tada koristim i presipa iz jedne u drugu. „Presipanje iz šupljeg u prazno“ najbolje ide sa brašnom, ovsenim pahuljicama, pirinčem, a dobro dođe i palenta ili žito. Zavisi šta je na meniju. To me podseća na prizore s plaže kada klinci sate mogu da provedu igrajući se peskom i koficama, potpuno koncentrisani i posvećeni tom svom poslu.

Umesto lopatice, u kuhinji koristimo kašičice, nekad kutlaču ili cedaljku, zavisi šta nam kad dođe pod ruku. Kuvamo čorbu od narandžinih kora, pa popijemo isceđen sok. Mešamo trakice od očišćene šargarepe sa korom crnog luka, pa malo posolimo, dok se pravi ručak krčka na šporetu. Dok ona strpljivo ljušti jaje, ja seckam ili kuvam – ti su poslovi rezervisani za mamu. Boraveći u kuhinji, ona upoznaje namirnice i neke radije proba kada učestvuje u njihovom spremanju nego kada su joj servirane za stolom.

Lepo nam je tako. Igramo se zajedno. Ja taj posao doživljavam kao igru sa ćerkom, a ona kroz svoju igru oseća da je vredna, cenjena, potrebna – koristan član zajednice u kojoj živi. A sve je to još bolje  kada se i tata uključi.

Odvojite dovoljno vremena, imajte strpljenja i uživaćete i vi i vaša deca. Posao neće biti završen u rekordnom roku koji ostvarujete kada radite sami, ali vas niko neće prekidati i radićete ono što je STVARNO značajno za vašu porodicu, a tu ne mislim na skuvani obrok.