Savremeno roditeljstvo kroz aspekt opremanja dečije sobe

dečije komode

Princip Montesori-pedagogije nije primenjiv samo u školi ili vrtiću – jeste li znali da po ovoj metodi možete birati i nameštaj za sobu vaših mališana?

Možda se pitate zašto je vredno dizajnirati dečiju sobu prema Montesori-principu i kako uspeva održivi koncept koji će vas pratiti tokom više godina?

Montesori-metoda se fokusira na podršku prirodnog razvoja svakog deteta, sa ciljem da ga nauči veštinama koje mu pomažu da razvije svoj puni potencijal. Deca se motivišu da uče samostalno i aktivno, tako stvaraju sopstvena iskustva, što ih priprema za stvarni svet.

Kako Montesori-princip primeniti na nameštaj i dizajn dečije sobe?

Okruženje je od velikog značaja za razvoj deteta, jer ono tu stiče svoja iskustva i uči kroz različite aktivnosti. Za Montesori dečiju sobu postoje određena osnovna pravila, ali fokus je na individualnim zahtevima i željama vašeg deteta. Prostor treba da bude jasan i dobro strukturiran, kako bi mališani bili inspirisani da samostalno istražuju, uče i igraju se.

Morate imati u vidu perspektivu vašeg deteta – ono se mora osećati udobno i prijatno u svojoj sobi, i lako se u njoj snalaziti. Komode i police za igračke ili knjige ne smeju biti previsoke, kao ni prekidači za svetlo. Dete u svom prostoru treba nesmetano da se kreće i funkcioniše samostalno. Stoga je prednost soba opremljena i prilagođena uzrastu i veličini deteta.

Osnovne ideje za Montesori-dečiju sobu

Prostor i nameštaj u dečijoj sobi moraju biti pregledni i slobodno dostupni za vaše dete. Tamo gde su prekidači ili ručke previsoki, možete upotrebiti stolicu ili vrpce, kao ispomoć. Soba treba da bude ne samo funkcionalna, već i jednostavno uređena, uz realističan dizajn i prirodne materijale.

dečije komode

Kako biste jasno i jednostavno strukturirali prostor za vašu decu, možete ga podeliti u posebne celine:

  • Prostor za odmor i spavanje – ovde je ključni komad nameštaja dečiji krevet, koji treba da ima slobodan pristup, tako da dete može da legne prema sopstvenoj potrebi za snom i odmorom, uvek kada poželi. Najpogodniji je podni krevet ili jednostavan okvir od letvica. Ne treba stavljati previše predmeta u krevet i oko njega, kao što su plišane igračke, jastuci ili viseći ukrasi, jer odvlače pažnju mališana, što je u suprotnosti sa smislom i svrhom prostora za opuštanje. Krevet treba da odaje osećaj sigurnosti, uz jasan i jednostavan dizajn.
  • Prostor za učenje i kreativnost – čak i maloj deci je potreban sopstveni prostor za sedenje, sto i stolica prilagođeni uzrastu deteta. Vaše dete će pronaći mesto gde može da bude kreativno, da radi ručne radove ili eksperimentiše. Tu je potrebna i otvorena komoda ili polica za knjige i različite materijale koje dete koristi. Knjige treba izložiti tako da se korice jasno vide, jer ih dete po njima razlikuje. Komoda treba da bude niska i pristupačna detetu, bez previše sadržaja.
  • Prostor za igru – planirajte dovoljno prostora za slobodnu igru, na podu, uz pomoć mekanog tepiha ili neke druge pogodne podloge. Čak i veća deca dosta vremena vole da provedu na podu, u igri, crtanju ili čitanju. U ovaj deo dečije sobe spadaju i otvorene komode-ormarići za igračke, koje imaju dve važne funkcije: da dete može na prvi pogled da vidi koje se igračke tu nalaze, i da ih samostalno uzme. I na ovoj polici ne treba da vlada nered, već mirna i čista atmosfera, kako bi se kod deteta stvorio osećaj za red od najranijeg uzrasta.

U idealnom slučaju, komode i police treba da dopiru visinom do ramena vašeg deteta. Ako je komad nameštaja veći, napunite ga samo do visine koja je detetu lako dostupna. Na taj način polica raste sa mališanima. Odgovarajuća dubina dečijeg nameštaja je 40 cm.

Moderno roditeljstvo se ogleda u svim aspektima života najmlađih. Njihov lični prostor je od velikog značaja, zato mu posvetite dovoljno pažnje kod opremanja i održavanja. Ovde će vam najbolje odgovarati komadni nameštaj – police, komode i ormarići, koji je dostupan u mnogo modela i dimenzija, a lako ga je kombinovati.

Оставите одговор