Šerpice, teglice, poslastice…

Tegle, teglice, gumice, zimnice. Kvantaš, šerpe i godišnja aktivnost kuvanja, mešanja i popunjavanja polica u špajzu može da počne. Bilo da uživate u tome ili pronalazite način da čitavu maniju izbegnete, predlažem tri neuobičajene, a dostupne poslastice iz tegle koje će vas obradovati tokom zime. Poenta nije preživeti zimu, već napraviti ono što zimskoj trpezi daje vaš prepoznatljiv potpis.Uostalom, tako funkcionišete u svemu što radite, zar ne?

Arancini & limuncini

Jeste da priprema traje par dana, ali angažovanje je minimalno, a rezultat izvanredan. Nabavite narandže i limun, iscedite sok, pa korice isecite na štapiće širine 5mm. Potopite ih u vodu da stoje 2-3 dana, s tim da vodu promenite 2 puta dnevno. Ocedite ih i izmerite, pa izdvojite onoliko šećera koliko imate korica. Korice stavite u vodu i kuvajte dok ne postanu polumeke, a onda dodajte šećer , povremeno mešajući dok tečnost ne ispari. Korice izvadite na papir za pečenje posutom kristal šećerom i dobro ih uvaljajte. Arancine i limuncine sušite 2-3 dana na ravnoj površini, a onda čuvajte u staklenoj tegli. Imaćete zanimljivo posluženje, aromatičan dodatak za čajeve, kolače i slatka testa, a upakovani u celofan sa mašnicom biće neobičan poklon kada idete u goste.

Slatko od belog grožđa

Posluživanje slatkom je tradicionalna dobrodošlica u našim kućama, a kada to radite sa ovim slatkom, uobičajeno postaje originalno. U šerpu stavite 1kg šećera, dolijte 100ml vode i topite na tihoj vatri. Kada se šećer istopi, dodajte 1kg očišćenog belog grožđa i kuvajte na umerenoj vatri sve dok grožđe ne postane meko. Penu koja se tokom kuvanja stvara treba ukloniti, a 5 minuta pre kraja ubaciti 3-4 kriške limuna. Slatkom napunite tegle koje ste unapred zagrejali u rerni na 100 stepeni. Tegle zatvorite vrućim metalnim poklopcima, umotajte ih peskirom i ostavite da se samo ohladi tokom noći.

Džem od jabuka

Jabuke nisu uobičajen izbor za pravljenje džemova, ali ovaj mirisni namaz će oduševiti vaše ukućane, a vas inspirisati na pravljenje raznih kolača. Potrebno je da 200gr badema držite nekoliko minuta u kipućoj vodi kako bi se lakše oljuštili. Zatim ih propecite na tiganju i grubo naseckajte. Oljuštite i očistite kilogram jabuka, narežite ih na tanke listiće, pa nakapajte limunom. Dodajte im pripremljen badem, 2 kašike ruma i cimet. Kesicu želatina pomešajte sa 2 kašike šećera , umešajte u narezane jabuke i kuvajte na laganoj vatri uz mešanje dok ne zakipi. Dodajte 500gr šećera uz stalno mešanje. Sačekajte da zakipi, kuvajte još par minuta pri tom uklanjajući penu. Vrući džem izlijte u čiste i zagrejane tegle i odmah zatvorite.

Foto: coolinarika.com